Omgeving


Meeuwen - Gruitrode

Meeuwen - Gruitrode is een landelijke en rustige gemeente in een bosrijke omgeving. De groene parel aan de rand van het Kempisch plateau. Meeuwen - Gruitrode biedt vele mogelijkheden voor een dagtrip: het heemkundig museum 't Karrewiel of het Orshof met zijn prachtige tuinen en wintertuinen, prachtige dennenbossen en de valleien van de A-beek en de Itterbeek, een fietsdagtrip, ...
Er zijn verscheidene sportcentra en zwembaden in de nabije omgeving. U kan er uren wandelen en fietsen in ongerept natuurschoon.

Meer info: Meeuwen

Te voet

De wandelgebieden Donderslag, Gruitroderbos en Solterheide verwennen elke wandelaar op zijn of haar tocht. Zij maken deel uit van de wandelreeks 'Duinengordel' in de Hoge Kempen. In deze bossen komt het pracht van de natuur helemaal tot haar recht. Fascinerende vennen, uitgestrekte heidevlakten, idyllische beekvalleien en naaldbossen zorgen hier voor urenlang wandelplezier!

Het gebied 'Donderslag' is een prachtig wandelgebied met een zeer rijke geschiedenis, die teruggaat tot 1117. Enkel de eeuwenoude eiken en beuken getuigen nog van een rijk verleden. Waardevolle vennen blijven over van wat vroeger heidepracht was.

Solterheide is een gebied van naaldbossen, afgewisseld met hooilanden, akkers, houtwallen en kastanjedreven. Solterheide maakt deel ut van een uitgestrekt en bijzonder waardevol landschap: 'De Hoge Kempen'.

In het Vlaamse Natuurreservaat 'de Oudsberg', gelegen in het Gruitroderbos, vind je de hoogste landduin van het Kempisch Plateau die een ongeevenaard zicht geeft over de Hoge kempen. Hij is een relikwie van de Middeleeuwen, toen het zand door overbegrazing van de heide begon te verschuiven. Voeg hier de talrijke zeldzame plant- en diersoorten zoals rode dopheide, korstmossen of een boompieper aan toe en je hebt alle ingredienten voor een prachtige wandeling!
Zoals de meeste dorpen in de Kempen is ook Meeuwen ontstaan in de buurt van levensnoodzakelijk water en dat was er aan de beek. Meeuwen betekent eigenlijk 'vochtige plaats'. De A-beek ontspringt in het zuiden van de gemeente, op het militaire domein, aan de broekven. Ze verlaat de gemeente in het noorden en mondt uiteindelijk uit in de Maas in Nederland.
Het grondgebied is een heidevlakte met vennen en venen. De vele landschappen en afwisseling ervan zorgen voor een zeer rijk gebied. Op de moerassige gronden van de vallei tref je een typische kruidenvegetatie aan waaronder moerasspirea, klokjesgentiaan en aterdrieblad.

De ecologische waarde van de Itterbeekvallei is ook groot door de aanwezigheid van zeldzame planten, vogels en insecten. De vallei nodigt uit tot een wandeling vol verrassingen en is bijzonder geschikt voor een ochtendwandeling in de lente.

Met de fiets

Veilige fietsroutes voeren je doorheen Meeuwen-Gruitrode, langs enkele culturele hoogstandjes en de mooiste plekjes, de natuurlijke variatie van Kempen en Maasland.
Met de handige fietsroutekaart kan je zelf je tocht samenstellen, kort of lang. Verloren rijden kan je niet, de blauwe bordjes brengen je van het ene knooppunt naar het andere. Vele paden zijn bovendien autovrij, ideaal voor een tochtje met het hele gezin.
Enkele interessante fietsroutes: Klik hier!

Bokrijk

Het Openluchtmuseum van Bokrijk toont het - cultureel, landschappelijk en natuurlijk - erfgoed uit Vlaanderen vanaf de 16e eeuw: een verzameling van historische gebouwen, authentieke voorwerpen, levend erfgoed en een oneindig aantal rituelen, technieken, praktijken en belevingsvolle verhalen. Bokrijk heeft een collectie die heel Vlaanderen bestrijkt. Een collectie die zeer diverse vormen van erfgoed omvat. Een collectie die Bokrijk kwaliteitsvol en duurzaam wil bewaren.Dit erfgoed verzamelen, bewaren, onderzoeken, belevingsvol ontsluiten voor en delen met een breed en divers publiek, is wat Bokrijk drijft. Wonen, werken, leven, zorgen, handelen, ontspannen, vertellen, vieren en delen. Het Openluchtmuseum van Bokrijk biedt de bezoeker een hedendaagse kijk op de geschiedenis van het dagelijks leven, vertrekkend vanuit zijn of haar eigen leefwereld.

De openluchtspeeltuin in Bokrijk is niet alleen gigantisch groot, hij is ook superleuk. Er is een zone voor elke leeftijd en volledig omheind. Voor kinderen met een handicap zijn er speciale speeltuigen. Het allerleukste? De speeltuin is het hele jaar door gratis toegankelijk!
De speeltuin is open van april tot en met september van 9u tot 21u en van oktober tot en met maart van 9u tot 19u.Blote voetenpad

Het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Je trekt je schoenen en sokken uit en wandelt 2 km lang over een gecontroleerde ondergrond van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Elke stap prikkelt je voeten en zintuigen. Je waadt door waterpartijen, beklimt zandheuvels en steile hellingen en zoekt je weg door een labyrint. Een 18 meter hoge houten uitkijktoren geeft je een mooi uitzicht over de omgeving. Op de mooiste en rustigste plekjes staan bungelen schommelbanken. Er is ook een avontuurlijke touwenbrug die de hoofdtoegang naar het bezoekerscentrum overspant. De Dragonfly is het nieuwste onderdeel van het blotevoetenpad, een 100 meter spectaculair kruinenpad dat uitgeeft in een 10 meter hoge scheve toren boven de vijver. Voel je als een libel die op zoek gaat naar insecten en zweef tussen kruinen van bomen, daal af in de toren tussen de struiken tot boven het wateroppervlak van de vijver, verlaat de toren via een eigenaardige loopbrug terug het bos in. Na afloop kan je in de cafetaria of op het terras genieten van een drankje en een stukje Limburgse vlaai.

De Wissen

In het vlechtwerkmuseum tonen we hoe Stokkem ooit het kloppende hart was van een bijna uitgestorven ambacht: vlechten met wilgentwijgen of wissen. Vlechtwerk uit binnen- en buitenland kan je hier komen bewonderen.

In het gezellige restaurant met ruim terras proef je een lekker streekbier en geniet je van een hartige lunch of van een lekker diner. Wie hier wil overnachten kan terecht in enkele verzorgde hotelkamers. En als je meer avontuurlijk bent aangelegd, kun je ook overnachten op een heus kampeervlot.

Je kunt bij de Wissen een fiets huren, een fluisterboot reserveren of te voet op verkenning gaan. De wandelaar kan kiezen uit een ruim aanbod van wandelroutes langs oude grindmeren, door de rustige groenen Maasvallei of langs de rivier.

Meer info: De Wissen

Europlanetarium

Het is heel spannend en bijzonder om je blik diep de ruimte in te werpen. Je kan bijna alle hemellichamen zelf waarnemen. Het is echt niet zo dat je dit enkel met dure en ingewikkelde apparatuur moet doen. Voor een aantal hemelobjecten kan je zelfs al met je verrekijker aan de slag!
Wat kan je zoal allemaal aan onze nachtelijke hemel zien? Sterren, sterenbeelden en planeten. Maar je kan ook satellieten zien overvliegen en nu en dan is het International Space Station (ISS) ook duidelijk waar te nemen als een helder bewegend lichtpunt aan de hemel!

Zondagsmarkt

In de zomermaanden kan je in het centrum van Genk als bezoeker gratis terecht voor de grootste rommelmarkt van Vlaanderen! Als je een koopje zoekt, zal je het hier ongetwijfeld vinden. Ga op schattentocht of geniet van de gezellige sfeer op een van de vele terrassen. Straatanimatie, kunst, liveoptredens en randactiviteiten zorgen voor extra gezelligheid. Bezoekers worden verwacht iedere zondag in juli en augustus van 9 uur tot 13 uur.

C-mine

Wie Genk bezoekt, kan niet langs C-mine. Dit prikkelend nest voor ondernemers, artiesten, studenten en cultuurliefhebbers ademt een unieke sfeer. Op de voormalige site van Winterslag gaat respect voor het industrieel verleden hand in hand met hedendaagse, artistieke bedrijvigheid.

Zowel in als rond de voormalige mijngebouwen is er heel wat te doen. Wist je dat je er een C-mine expeditie kan beleven? Een aanrader voor wie het rijke mijnverleden van Genk wil ontdekken!Verken Genk: klik hier

Japanse tuin

Een Japanse tuin is een plek om tot bezinning te komen en misschien wat te mediteren. In Hasselt ligt die Japanse tuin tussen de binnenstad en de Grote Ring, toch straalt ze een aangename rust uit. De ideale plaats om wat rond te wandelen, te genieten van het steeds wisselende uitzicht of om ergens te zitten en naar het stromende water luisteren ...

Autovrije winkelstraten

Hasselt is de 4e winkelstad van België. Als shoppen jouw ding is dan is Hasselt dus zeker een aanrader aangezien er vele boetiekjes, luxe winkels en speciaalzaken te vinden zijn. De winkelstraten zijn vrijwel allemaal vrij van verkeer en dat maakt het winkelen in Hasselt extra aangenaam.

De hoofdstraat wat betreft winkelen in Hasselt is de Demerstraat. Deze gaat over in de Hoogstraat en Koning Albertstraat. De Tweetorenwijk is de laatste jaren steeds meer opgewaardeerd en hier vind je dan ook de grote en bekende winkelketens. De Dietsestraat, Dokter Willemsstraat, Kapelstraat en Aldestraat zijn winkelstraten waar de exclusieve winkels gevestigd zijn. Wil je alvast een voorproefje zien wat je aan winkels in Hasselt kunt verwachten? Bekijk dan ons overzicht van de leukste winkels in Hasselt.

Mijn - en streekmuseum

Het Mijnmuseum te Beringen dompelt je onder in het mijnverleden van Belgisch Limburg. We zijn elke dag geopend van 10u tot 17u en combineren een moderne tentoonstellingsruimte inclusief ondergrondsimulatie met authentieke historische mijngebouwen.
Speciale arrangementen voor individuele bezoekers, gezinnen, groepen en scholen zorgen ervoor dat iedereen op een unieke manier meer leert over steenkool, mijnontginning, het werk in en rond de ondergrond en het woelige verleden.

Zin in meer? Maak dan een prachtige wandeling op de historische mijnsite, geniet van een lekker Koolputtersbiertje of ga uitwaaien op de mijnterril. Bezoek de mijncité die op wandelafstand ligt, ontdek culinaire arrangementen of neem een kijkje in de nabijgelegen mijnkathedraal en moskee.

Mechelse heide

De toegangspoort Mechelse Heide is de poort bij uitstek voor wandelaars en fietsers. Dit is trouwens de enige uitvalsbasis in het eigenlijke Nationale Park Hoge Kempen.
Bij elke instapplaats vind je de nodige informatie over het Nationaal Park Hoge Kempen. Ook zijn ze de startplaats van diverse wandel- en fietsroutes. Voor een korte wandeling kies je best de blauwe route: deze vertrekt vanaf Camping Salamander (J. Smeetslaan 280). De 5,3 km lange lus slingert door een uiterst gevarieerd landschap. Op die manier geniet je van de prachtige paarse heide,ontdek je de grindgroeve en al de fauna en flora die het Nationaal Park rijk is.
Ongeveer een halve km na de startplaats ( Toegangspoort Mechelse Heide, Jozef Smeetslaan 280) beklim je het hoogste natuurlijke punt van de Hoge Kempen ( 104m). Je hebt hier een schitterend panoramisch uitzicht over de Mechelse Heide en de grindwinning. Als het weer meezit, zie je in de verte ook de mijnterrils van Waterschei en Eisden. Als het al wat duister begint te worden, moet je uitkijken naar de Vuurman. Die trekt bij voorkeur bij droog weer over open terrein, meestal als een langzaam bewegende rode gloed. Waag het niet hem uit te dagen door te fluiten!

Maasmechelen Village

Meer dan 100 designerboetieks met ruim 150 topmerken in een sfeervolle winkelstraat in openlucht: dat is Maasmechelen Village. Hier worden zowel internationale topmerken als Belgische merken aangeboden. De chique elegantie van designer labels zoals Versace, Escada, Scapa, Boss, Essentiel en Calvin Klein of de casual, sportieve look van G-Star Footwear, Mexx, Diesel, Guess en River Woods, maar ook exclusieve lingerie van Marlies Dekkers en Bjorn Borg en trendy juwelen en accessoires van Swarovski en Furla. Hier vind je op een locatie een uitgebreide garderobe voor elk moment. Bovendien geniet je het hele jaar door van prijzen die 30 tot 60%* voordelig zijn!

Zetellaan 100
3630 Maasmechelen België
+32 89 77 40 00

Meer info: klik hier

Gallo-Romeins museum

Laat u meeslepen door het verre verleden

Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners.
Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven.

Meer info: klik hier

Antiekmarkt te Tongeren

Reeds meer dan 30 jaar is Tongeren op zondagmorgen, en dit reeds van in de vroege ochtend, een levendige stad. De meer dan 350 standhouders en een 40-tal antiekzaken stallen dan hun beste waar uit voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiek-en brocantemarkt van de Benelux. Tongeren is op zondagvoormiddag een internationale stad en "the place to be" voor een steeds groter aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen. Allen zijn ze op zoek naar dat "uniek" stukje antiek of brocant. Het bezoek aan de antiek- en brocantemarkt afronden met een bezoek aan de binnenstad of het meepikken van een gezellig terrasje of smaakvol restaurant is de garantie voor een geslaagde uitstap.

Waar : Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat, Clarissenstraat, Eburonenhal en 1ste verdieping parking Julianus
wanneer : elke zondag van het jaar van 6 tot 13 uur.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek & Romaanse Kloostergang

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een kerk in de Belgische stad Tongeren. Het is de grootste kerk van deze stad in het uiterste zuiden van de Belgische provincie Limburg. De kerk kent een zeer lange en verrassende geschiedenis. De huidige benaming van deze kerk is de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek. Het bouwwerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving Belforten in Belgiƫ en Frankrijk.
Romaanse Kloostergang

Aan de oostzijde van de basiliek bevindt zich de Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw. Deze werd in het begin van de 13de eeuw vergroot en herbouwd in zijn huidige vorm om de verlenging mogelijk te maken van het Gotisch koor van de basiliek. De rechtop geplaatste grafstenen, evenals de hoekkapellen aan de oostzijde, dateren uit latere perioden. Tussen de kloostergang en de ingang van de kerk bevindt zich een Romaans Christusbeeld uit de 11de eeuw. De romaanse kloostergang is tijdens het toeristisch seizoen 2015 niet toegankelijk.

Erperheide zwembad

Er is zoveel te doen, zowel voor jong als voor oud, dat je niet weet waar te beginnen. Beleef opwindende momenten in de wildwaterbaan, in het golfslagbad of op de spectaculaire glijbanen. Kom vervolgens tot rust in het Aziatisch vissersdorp. Hier krijg je de unieke kans om te snorkelen en prachtige tropische vissen te zien. De vissen bevinden zich achter een glazen wand maar je zal het gevoel hebben er middenin te zitten.